Fehérrépa krémleves ropogós diós galuskával

Fehérrépa krémleves ropogós diós galuskával - kép: Krumpli Béla
Fehérrépa krémleves ropogós diós galuskával - kép: Krumpli Béla

A fehérrépa krémleves magában is tökéletes őszi-téli leves. A ropogós diós galuskával, és petrezselyemolajjal, amelyekkel a balatonszemesi Kistücsök étteremben szervírozták, előléptettem a kedvenc kategóriába.

A galuska elkészítésével nem volt kedvem kísérletezni, így Csapody Balázstól, a Kistücsök tulajdonosától kértem segítséget. A nagyok azonban úgy adnak meg receptet, hogy leírják az elkészítés lépéseit és felsorolják a hozzávalókat: egy kis ez, egy kis az, és annyi liszt amennyit felvesz, stb. Maradt a kísérletezés, bár a segítséget is tudtam hasznosítani, a galuskák végül kifogástalanra sikerültek, így most szétkürtölöm a receptet, az általam használt mennyiségekkel. (Balázs hozzájárulásával – Köszönjük!).

Fehérrépa leves - hozzávalók 12 személyre:

1 kg petrezselyem gyökér,
2 nagy édes fehér hagyma,
1 kisebb zeller gumó (10-15 dkg),
5 dkg vaj,
1/2 citrom leve,
3 tk. gyömbérpor,
3 liter szárnyas alaplé,
só, bors.

A felaprított hagymát megpárolom a vajon és rádobom a többi aprított zöldséget. Felöntöm alaplével, vagy vízzel, hozzáadom a fűszereket, és a citromlevet, majd addig főzöm, míg a gyökerek megpuhulnak. Kicsit hagyom hűlni, azután turmixolom.

Amíg a zöldségek főnek, elkészítem a diós galuskát. Figyelem! Nem egy perc alatt összedobható levesbetét, de előre elkészíthető és kár lespórolni, minden fáradtságot megér!

Ropogós diós galuska - hozzávalók 12 személyre:

Kb. 20 dkg burgonya (2 közepes, vagy 1 óriás) héjában főve, áttörve,
15 dkg pirított dió darálva,
1 ek. dióolaj (vagy olíva),
1 púpozott ek. liszt + egy kevés a szóráshoz,
1 egész tojás villával lazán felverve,
só, bors
olaj a sütéshez.

Az áttört burgonyához hozzáadom a diót, lisztet, tojást, olajat, sót és borsot, jól eldolgozom, majd tenyérnyi gombócokat formálok belőle. A gombócokat lisztezett deszkán kézzel kb. 2 cm széles rudakká formálom, és nagyjából szintén 2 cm hosszúságú darabokat vágok belőle. Lobogó sós vízbe teszem, addig főzöm, amíg a felszínre jönnek. Leszűröm, hagyom hűlni, száradni, majd forró olajban aranyszínűre, ropogósra sütöm a galuskákat.

A levest ízesítem, diós galuskákkal és petrezselyemolajjal, vagy petrezselyemlevéllel, frissen őrölt borssal tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr364071585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása