Libamell narancsmártással, zellerkockákkal

Libamell narancsmártással, zellerkockákkal - kép: Krumpli Béla
Libamell narancsmártással, zellerkockákkal - kép: Krumpli Béla

Libaétel nem csak Márton napon fogyasztható - kis bátorsággal az unalomig ismert libacomb mögül is könnyen kitekinthetünk, hogy szemünket egzotikus tájakra vethessük. 

Hozzávalók - 12 személyre

2 kg libamell
5 nagyobb darab lédús narancs (2-3 dl narancslé)
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál barna cukor.

A libamellek hájas felét beirdaltuk, vigyázva, hogy a húsba véletlenül se vágjunk bele, majd a mell mindkét oldalát alaposan megsózva és borsozva, bőrös felével lefele egy vastag falú serpenyőbe (lehetőleg olyanba, amelyet sütőbe lehet rakni) helyeztük.

Mindenféle előmelegítés nélkül a tűzhelyre raktuk, közepes lángon sütöttük a húst. A sütőt közben 160 fokra kapcsoltuk előmelegítés céljából. 15-20 perc alatt rengeteg zsírja sült ki a melleknek, az edény is forró lett, így átfordítottuk őket húsos oldalukra és négy percig azon sültek, hogy kéreg keletkezzen ott is. Ismét a bőrös felükre fordultak, így mentek a sütőbe 160 fokra 45 percre.

A narancsok levét kifacsartuk és egy kisebb lábosban alacsony hőfokon elkezdtük beforralni. Ez a művelet kb. 30-40 percig is eltartott, cukorral és szójaszósszal ízesítettük, ha kevés időnk van kevés kukoricakeményítővel gyorsíthatjuk a sűrítés folyamatát

Köretnek pikáns sült zellerkockákat kínáltunk, melyhez 2 kg zellergumót meghámoztunk, 2x2 cm-es darabokra kockáztunk, melyet aztán 3-4 evőkanál olíva olajjal forgattunk össze. Tepsikbe sütőpapírt helyeztünk, melyen egyenletesen elterítettük a zellert, sóval és szecsuani borssal fűszereztük, majd 180-200 fokos sütőben 40-50 percet sütöttük. Amikor a kockák aranybarna színűek, bizton tudhatjuk, hogy elkészültünk.

Tálaláskor a libamell szeleteket meglocsoltuk a narancsmártással, melléjük pedig a zellerkockákat halmoztuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr93517664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása