Ribizlis marhapofa, kakukkfüves burgonyával

Ribizlis marhapofa, kakukkfüves burgonyával - kép: Krumpli Béla
kép: Krumpli Béla

A marhapofa örök szerelem, csokisan, pörköltnek, paradicsomosan, bárhogy készítjük, mindig siker. Amikor legutóbbi vacsoránkra készültünk, nyár lévén, csak keveset gondolkodtunk azon, hogy mivel bolondítsuk meg az egyik kedvenc húsunkat: ribizliszószt készítettünk.

Hozzávalók - 12 személyre:

2 kg marhapofa
2 nagyobb sárgarépa
2 nagyobb gyökér
1 dl olíva olaj
só, bors
1 csokornyi kakukkfű
2 liter alaplé

A marhapofát kockázzuk hüvelykujjnyi darabokra, majd egy serpenyőben kevés olíva olajon pirítsuk át a húst, ezután tegyük át egy nagyobb lábosba. A megpucolt és feldarabolt zöldségeket szintén tegyük a lábosba, akárcsak a csokornyi kakukkfüvet, és öntsük fel az egészet kétliternyi alaplével. Lassú tűzön éppen csak gyöngyözve főzzük kb. három órát. Amikor a hús már puha, elomlik, fűszerezzük sóval, borssal, főzzük még 10 percig, hogy a só rendesen elolvadhasson.

A kakukkfű szárakat (ha nem tettük gézbe) halásszuk ki a lábosból, a zöldségeket szedjük külön. A hús alatt maradt szaftot szűrjük le és turmixoljuk össze a zöldségekkel, lassú tűzön forraljuk be felére. A besűrített szaftot és a húst öntsük össze, a tálalásig tartsuk melegen.

Kakukkfüves burgonyapüré - 12 személyre

1,5 kg burgonya
1 nagy csokor friss kakukkfű (a leveleket szedjük le a szárakról)
2-3 dl tej
200 g vaj

A burgonyát enyhén sós vízben főzzük puhára, közben tisztítsuk meg a kakukkfüvet.  Amint a burgonya puhára főtt, öntsük le a levét és burgonyatörővel, vagy konyhai robotgéppel, törjük össze. A tejet melegítsük meg, fokozatosan keverjük a burgonyához, akárcsak a vajat, sózzuk ízlés szerint, majd a legvégén tegyük hozzá a kakukkfüvet. Tálaláskor a marhapofa ragu mellé szedjünk a burgonyapüréből, majd a húst locsoljuk meg egy kanálnyi ribizli szósszal.

A ribizliszósz készítése itt: Ribizli mártás/lekvár/zselé

2008-as Heimann Cabernet Franc-t kínáltunk mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr483087517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása