Imola Udvarház - étteremkritika

Imola Udvarház, étterembelső Az Orsolya pincészetben eltöltött borkóstolás tökéletes kiegészítése volt másnapi ebédünk az egri Imola Udvarházban. Ha egy mondattal kellene leírnom, akkor lelkes kiszolgálás és konyha, munkájuk eredménye pedig a tányérunkban: kiváló ételek. Ennyiben azonban nem maradhatunk!

Miután a felszolgáló halkabbra állította az étterem udvarán lévő művízesést, hatfős asztalunknál a rendelést aszerint vette fel, ahogyan majd a számlát rendezni szeretnénk: ki együtt fizetne, ki külön rendezné, ki kártyával, ki készpénzzel. Persze, ezt a kérdést hagyhatnák a végére, de tapasztalataink szerint olyankor adódik a kellemetlenség, a kavarodás. Ezt a dupla figyelmességet pozitív megoldásnak értékeltük, főleg, hogy a hazai vendéglátásban nem jellemző gyakorlat.

Az étlap hosszát kifejezetten szimpatikusnak találtuk, tökéletes középút a nagyon rövid, és a túl terjedelmes között. Az ételek mind a szezonalitást, mind a regionalitást tükrözik, még ha némelyik csak egy-egy apró elemében. A borlapon a helyi borászok szépen reprezentáltak: az Orsolya, Gál Tibor, St. Andrea, Gróf Buttler, Bolyki, Simon, és a Demeter pincészetek borai jó hangsúllyal szerepelnek. Úgy gondoljuk, hogy ez így van rendjén. A legtöbb vendéglátóhelyen nem ez a jellemző, például olyan jobb balatoni éttermek borkínálatában, ahol ezt elvárnánk, sokszor nincs értékelhető balatoni bor.

Üdvözlő falatÜdvözlő falatként nagyon kellemes, mustármagos fűszervajat kaptunk házikenyérrel. Sok étteremben ez a fogás ott bukik el, hogy míg a vaj jéghideg és kemény, addig a kenyér régóta áll a kosárban, és száraz. Mi viszont kellően lágy, nagyon érdekes ízesítésű vajat kaptunk, langyos, ropogós héjú, friss kenyérrel. Óriási önuralomra volt szükség, hogy ne a kenyérrel lakjunk jól, és tényleg csak annyit együnk belőle, amennyit a falatnyi vaj kívánt.

Leveseinket a tavasz jegyében választottuk: kucsmagomba leves langyos libamájjal, spárgakrém leves, friss medvehagymával és túrós galuskával. A paprikakrém leves friss, zöld kiegészítője kaporhab volt, ami már így is bőven megállta a helyét, a séf azonban úgy gondolta, hogy csavar rajta még egyet, és vajas sült fogassal tálalta. A levesbetétek flanc nélkül, harmonikus kiegészítőként szerepeltek.

Mangalicatarja fehér retekkel, burgonyás omlettel
Mangalicatarja fehér retekkel, burgonyás omlettel - kép: Krumpli Béla

Az étterem viszonylag kevés főételével annyira széles kínálatot nyújt, hogy nehéz elképzelni azt, hogy valaki ne találjon kedvére valót: jérce, kacsa, bárány, hal, nyúl, sertés, managalicatarja, marhalábszár, libamáj, sőt az egyik kedvencemet: borjúmirigyet is kínálnak. Vegetáriánus fogás kevés van, de szerencsére mi mindannyian szeretjük a húsokat!

Petrezselymes, kucsmagombás rizottóFőételeinkben lenyűgöztek minket a különlegesen elkészített zöldségek: a tökéletes sertésszüzet pácolt újhagyma, míg a mangalicatarját párolt vajretek is kísérte. Szintén sikert arattak a gombócok, felfújtak: volt közülünk, aki nem unta még a húsvéti bárányt, és báránylapockát rendelt vadas zsemlegombóccal, míg egy másik fogáshoz kenyérpuding, illetve zellerfelfújt volt a köret. A kevés vegetáriánus étel egyikét, a petrezselymes, kucsmagombás rizottót is megkóstoltuk. A rizottó rizs ugyan nem sikerült al denté-re, ám attól csak egy gondolat választotta el, így krémessége és ízei kárpótolni tudtak.

Az adagokkal ugyanúgy, mint az étlappal, sikerült megtalálni az optimális középutat. Külön kiemeljük, hogy a kisadag ételért 65%-ot számolnak és annyit is mérnek. Így egyáltalán nem éreztük ezt az arányt túlzottnak, mint ahogy összességében úgy gondoljuk, hogy árérték arányos ebédet fogyasztottunk. A felszolgálás figyelmes, ám nem tolakodó volt. Desszerttel már nem tudtunk volna megbirkózni, de ha Eger környékén járunk, visszatérünk, és azt is kipróbáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr392870022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása