Fistikli dürüm

kép: kép: http://www.gulluoglu.com

Hosszú hétvége egy olyan óriási, izgalmas városban, mint Isztambul. Nem könnyű eldönteni, hogy mit sűrítsünk bele a pár napba. Történelmi, kulturális részletekbe nem bonyolódom, azonban azt is nehéz volt eldönteni, hogy gasztronómiai szempontból mire koncentráljunk ilyen rövid idő alatt.

Hosszan tudnám viszont sorolni, hogy mit hagytam ki. A fődíját a kikötői halas szendvics vitte el, de ettem jobbnál-jobb meze-ket, salátákat, bulgurt és kebabot. És pisztáciás kebab rulez!
 
Óriási süteményhalmok, hatalmas baklavás tálcák között, gyönyörű, homogén, pisztáciazöld apróságok sorakoznak katonás rendben. Meglátni, megkóstolni és megszeretni nyilván a pillanat műve volt: fistikli dürüm, vagyis pisztáciás tekercs. 
Szeretem a pisztáciát, bár nem volt hiányérzetem, ha nem ehettem mindennap. Eddig… Micsoda szerencse, hogy hétvégénk elején megismerkedtünk. Két és fél napba négyszer tuszkolható élménnyé vált!
 
Ez a zöld, apró csoda nem más, mint tömény darált pisztácia, nagyon vékony réteg phyllo (rétestésztához hasonló) tésztába csomagolva, baklavához méltó módon cukorsziruppal készítve. Egy falat intenzív, édes pisztácia bomba. Utolsó alkalommal langyosan kaptam, így felülmúlta önmagát!
 
Dacolva a logisztikai nehézségekkel (szirup a bőröndben), importálnom kellett egy kisebb dobozzal, amiben kb. 25 darab fért el kényelmesen. Eredetileg vásárfiának szántam, de sajnos három darab maradt belőle. Ezt a mennyiséget nagyon ciki odaajándékozni, vagy kínálgatni...
 

Azt hiszem, hogy újabb őrület vette kezdetét nálam. Kezdődött a megfelelő recept felkutatásával, majd a reális árú, jó minőségű pisztácia lelőhely megtalálásával. Olyan drága alapanyag esetében, mint a pisztácia, jó lenne, ha az első adag nem a kutya tányérjában végezné, óriási könnyek között (ő a boldogságtól sírna). És végül szeretnék majd bezsebelni némi elismerést is, így koncentrálnom kell, hogy jusson másnak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr72785088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása